Bölüm
Kısa Tarihçe
Alanında ülkemizin ilk ve en köklü kurumu olan İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, 1943 yılında Ernst Diez başkanlığında kurulmuştur. Bölümümüzün ilk akademik kadrosunu, Mazhar Şevket İpşiroğlu, Oktay Aslanapa, Arif Müfit Mansel ve Semavi Eyice oluşturmuştur. Türkiye’de sanat tarihi alanında hazırlanan ilk doktora tezi olan Turgut Cansever’in “Türk Sütun Başlıkları” konulu tezi, 1947 yılında, bölümümüzde tamamlanmıştır.
Bölümümüz emekli hocaları arasında, Nurhan Atasoy, Ara Altun, Mehmet Baha Tanman gibi Türkiye sanat tarihi yazımına yön vermiş olan pek çok isim bulunmaktadır. 1960’lı yıllarda bölümümüz, olarak Türk ve İslam Sanatı, Estetik ve Sanat Tarihi, Bizans Sanatı olmak üzere üç ayrı kürsü halinde programlanmış; bir dönem de Arkeoloji Bölümü ile ortak bir program çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmüştür. Günümüzde, lisans eğitimine Türk İslam Sanatı, Bizans Sanatı ve Genel Sanat Tarihi olmak üzere üç ana bilim dalı barındıran bir bölüm olarak eğitime devam etmekteyiz. Lisansüstü eğitim olanaklarımızı ise, tezli yüksek lisans ve doktora programlarımız meydana getirmektedir.
Araştırma Alanları
Bölümün bünyesinde bulunan Türk ve İslam Sanatı, Bizans Sanatı ve Genel Sanat Tarihi başlıklı, ortak bir ders programı uygulayan üç ana bilim dalı bulunmaktadır.
Lisans tahsilini tamamlayanların, gerekli koşulları yerine getirmek şartıyla Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı’nın yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmeleri mümkündür.
Eğitim-Öğretim Hedefleri
Lisans eğitimi bazında amacımız, ulusal ve uluslararası kültür varlıkları üzerinde kapsamlı araştırmalar gerçekleştirebilecek sanat tarihçileri yetiştirmektir.
Bölümümüz YKS sınavının TS-2 puan türüyle öğrenci kabul etmektedir.
Öğrenci Kulüpleri
Sanat Tarihi Kulubü
Kulubün faaliyetleri arasında söyleşi düzenlemek, film gösterimleri yapmak ve geziler düzenlemek yer almaktadır.
Uluslararası Anlaşmalar
Lisansüstü öğrenciler için Erasmus olanağı bulunmaktadır.
Bölümün Önemi
Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından başkanlığı yürütülen üç kazı faaliyeti bulunmaktadır: İstanbul, Yoros Kalesi Kazısı (Kazı Bşk. Prof.Dr. Asnu Bilban Yalçın)
-İznik, Çini Fırınları Kazısı (Kazı Bşk. Doç.Dr. Belgin Demirsar Arlı)
-Amasya, Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı Kazısı (Kazı Bşk. Doç.Dr. E.Emine Dönmez)
Öğrencilerimiz yaz aylarında kazı faaliyetlerine katılarak bilgi ve tecrübelerini artırabilirler.
Ayrıca Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanı kapsamında 2008 yılından bu yana Prof. Dr. Uşun Tükel başkanlığında Avrupa’nın çeşitli kentlerindeki müze, galeri ve sergileri kapsayan yurtdışı araştırma gezileri düzenlenmektedir.
Mezunların İş İmkanları
Mezunlarımızın, akademik kariyer yapabilecekleri gibi, kamu ve özel sektöre ait müze ve sanat galerisi benzeri kültür kurumlarında çalışma olanağına sahiptirler. Bunlara ilaveten arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarında, sanat yapıtlarının ve kültür varlıklarının restorasyonunda görev alabilirler.
Sanat Tarihi Yıllığı (Journal of Art History) yılda bir kere yayınlanan ulusal hakemli bir dergidir.
Sanat Tarihi Yıllığı'nın yer aldığı indeksler:
Emerging Sources Citation Index (ESCI)