Bölüm
Bölümümüzün Tarihçesi
Sanat Tarihi Anabilim Dalları 1943'de tek kürsü halinde Prof. Dr. E. Diez başkanlığında kurulmuş, 1963'de üç ayrı kürsü halinde çalışmaya başlamış, 1981’den sonra Estetik ve Sanat Tarihi, Bizans Sanatı, Türk ve İslam Sanatı konularında çalışan kürsüler birleştirilerek tek bir Anabilim Dalı halinde Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü içinde yeniden teşkilatlanmıştır. 1990 yılında Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı, Bizans Sanatı Anabilim Dalı olarak ayrılmış olmakla birlikte, lisans düzeyinde Ortak Sanat Tarihi Programı uygulanmış olup, 02.05.2002 tarihinden itibaren Sanat Tarihi Bölümü teşkilatı içinde de aynı düzen devam etmektedir.
Bölümümüzün Kuruluş Amacı ve Hedefi
Türkiye’de, 1943 yılında “seminer” esasına dayalı ilk Kürsü olarak kurulduğunda amacı; bu alanda öncü olarak üniversiter yapıda ihtiyaç duyulan Sanat Tarihçileri yetiştirmek, bulunduğu İstanbul’daki kültürel zenginliklerle birlikte, Anadolu’da araştırmalar yaparak Sanat Tarihi disiplini içinde “Türk Sanatı” kavramının gelişimini ve yaygınlaşmasını bilimsel temele dayalı olarak sağlamak olmuştur.
Sanat Tarihi Bölümü’nün misyonu, kuruluş amacına uygun olarak, geçmişten günümüze ulusal ve evrensel kültür varlıklarını bilimsel yöntemlerle araştırmak, aktarmak ve koruma bilincini yaygınlaştırmaktır.
Sevgili öğrenciler,
Ülkemizin ilk ve en köklü sanat tarihi bölümüne hoş geldiniz. Kuruluşundan bu yana bölümümüzün tedrisatı gerek yurdumuzda gerek diğer ülkelerdeki sanat ürünlerine ilişkin geniş bir perspektife sahiptir. Bölümün bünyesinde bulunan Türk ve İslam Sanatı, Bizans Sanatı ve Genel Sanat Tarihi başlıklı, ortak bir ders programı uygulayan üç anabilim dalı bulunmaktadır. Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı’nın dersleri İslam-öncesi, Selçuklu, Anadolu Beylikleri, Osmanlı, Timurlu, İlhanlı ve Memlûk dönemlerini, ayrıca Erken İslam dönemlerinin (Dört Halife, Emevi, Abbasi, Tolunoğlu, Fatımi ve Endülüs) sanatlarını; Bizans Sanatı Anabilim Dalı’nın dersleri, İstanbul ve Anadolu ağırlıklı olmak üzere Bizans İmparatorluğu’nun diğer yörelerindeki sanat ürünlerini; Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nın dersleri ise Ortaçağ’dan 20. yüzyıla değin Batı sanatının bütün aşamalarıyla çağdaş sanat akımlarını kapsamaktadır. Adı geçen dönemler mimari, resim, heykel ve dekoratif sanatlarıyla ele alınmaktadır. Lisans tahsilini tamamlayanların, gerekli koşulları yerine getirmek şartıyla Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nın yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmeleri mümkündür. Lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ülkemizdeki kazılara ve yüzey araştırmalarına katılma imkânları da mevcuttur.
Bölümümüzden mezun olanlar kamuya ait eğitim ve araştırma kurumlarının yanı sıra özel sektör destekli vakıflara bağlı kültür kurumlarında, ayrıca sanat tarihi bilgisi gerektiren çeşitli alanlarda çalışma olanağına sahip olacaktır. Öte yandan sanat tarihi tahsili almış olanların yaşadıkları kültür çevresini farklı boyutta değerlendireceği de unutulmamalıdır.
Bölümümüzde öğrenci olarak geçireceğiniz yılların sizler için hem bilgilendirici hem de keyifli bir zaman dilimi olacağına inanıyor, hepinize şimdiden başarılar diliyorum.
Prof. Dr. M. Baha TANMAN
Sanat Tarihi Bölümü üç farklı alanda (Türk İslam Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat ) sanatın tarihsel gelişimini belirli yöntemler ışığı altında sorgulayıcı bir perspektifle öğrenciye bütünsel olarak sunmayı amaçlar.
Ülkemizde ilk kurulan Sanat Tarihi bölümü olarak kuruluşundan bugüne Türk İslam Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanlarına ilişkin bilgi birikimini geniş bir perspektifle deneyimli öğretim üyesi kadrosuyla zengin bir program içinde sunan bölümümüz bu alanların tarihsel mirasını barındıran İstanbul kentinde öğrencilerin bilgiye deneyimle ulaşma imkanını taşımaktadır.
Bölümümüz ÖSYS sınavının TS-2 puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Geçtiğimiz yılların tavan ve taban puanlarını Yök Atlas'ından öğrenmek için tıklayınız.
- Çift Anadal/ Yandal Programları
- Erasmus ikili anlaşmaları (Lisansüstü öğrencileri için)
- Bölümde düzenlenen akademik toplantılar için tıklayınız.
- Anabilim Dallarımızın yurt içi ve yurt dışı araştırma gezileri için tıklayınız.
- Öğrenci kulübünün gerçekleştirdiği konferans dizisi
Mezunlarımız, Sanat Tarihçisi olarak devlet müzeleri ve özel müzelerde, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarında, sanat yapıtı ve kültür varlıklarının restorasyon işlerinde, sanat galerilerinde, alana ilişkin yayınların editöryel kadrolarında ve İstanbul Bienali başta olmak üzere ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası sanat etkinliklerinin düzenlenme süreçlerinde çalışabilir.
E-posta: iusanattaihikulubu@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/IUSANATTARIHIKULUBU/
Twitter: http://twitter.com/iusanatarihi
Instagram: http://www.instagram.com/iusanattarihikulubu/